Diensten

Ik heb een uitdaging

Het leven is leuk en soms best pittig. Zeker als je door AD(H)D of autisme (ASS) als scholier, werknemer of partner tegen bepaalde uitdagingen aanloopt. Hoe maak je het bijvoorbeeld op sociaal gebied allemaal wat makkelijker? Hoe leer je beter plannen? We helpen je om op een positieve manier hiermee om te gaan.

Vertel mij meer

Mijn kind heeft een uitdaging

Je zoon of dochter heeft een diagnose AD(H)D of ASS gekregen of worstelt met een andere (ongediagnosticeerde) gedragsuitdaging. Als ouder kan het best ingewikkeld zijn om hier goed mee om te gaan. Hoe kun je deze jongeren beter begrijpen? Hoe houd je het hele gezin in balans?

Vertel mij meer

mijn-student-of-werknemer-heeft-een-gedragsuitdaging

Leerlingen, studenten of collega’s met gedragsuitdagingen kunnen veel invloed hebben op de omgeving. Hoe zorg je voor een werkzame dynamiek in de groep? Hoe leer je in een school- of werksituatie beter omgaan met deze jongeren of collega’s en hun uitdagingen? Hoe creëer je meer ruimte voor begrip bij de rest van de leerlingen of medewerkers?

Vertel mij meer

 • Tanja heeft onze zoon begeleid op een manier die goed bij ons past. Tanja heeft humor, benadert persoonlijk en is open over zichzelf. Dat, en het feit dat ze ook aan de ander ruimte biedt om zichzelf te zijn (en ook kan begrenzen indien nodig), creëert een veiligheid waarin een ieder zich gerespecteerd en veilig voelt. Wij houden van Tanja!

  Mirjam
 • Bij de Rots en watertraining heb ik geleerd om beter met stress om te gaan. Ik vond het goed dat het met humor gebeurde, want dan onthoud je het beter. Het was een leuke, gevarieerde groep. Bedankt Tanja!

  Alex
 • De training heeft mijn zoon als heel leuk ervaren. Dit heb ik gemerkt doordat ik hem niet aan te tijd heb hoeven herinneren en hij zelf z’n tijd goed indeelde om ervoor te zorgen dat hij op tijd kwam. Hij vertelt thuis enthousiast over de groepsopdrachten en hij is erg enthousiast over hoe jij met hem communiceert. “Mam, kun jij niet gewoon net als Tanja tegen me praten?!!”. Thuis merk ik nog niet echt een verandering, maar wellicht moet ik dat meer tijd geven. Belangrijkste is dat hij er zelf baat bij heeft gehad.

  Moeder van Yannick
 • Tanja zet alles goed en helder op een rijtje.
  Ze was tijdens het coachtraject to the point, verhelderend en ondersteunend,
  soms confronterend maar helpend.

  Anoniem
 • De samenwerking rondom de nieuwe brugklasleerling met autisme was intensief. In de startgesprekken ter voorbereiding op de middelbare school was duidelijk geworden dat wij veel kunnen met leerlingen binnen het autistische spectrum, maar dat er ook grenzen aan onze begeleiding zitten. Ouders hebben jou ingeschakeld als externe- en interne begeleider om hem extra handvatten te geven tijdens de schoolgang.
  Het was spannend en lastig voor de leerling en dàt was het ook voor ons. Nog nooit hadden we een begeleider op school van buitenaf, die één leerling kwam helpen. De leerling kon snel boos reageren, hij werd vanwege explosieve reacties uitgedaagd en het schoolwerk kreeg hij niet goed op orde. Jij hielp hem met plannen en met het sociale aspect. Veelal moesten er ook brandjes geblust worden. De leerling heeft aan het einde van het eerste schooljaar een enorme ontwikkeling laten zien. Het is een jongen die ontzettend graag wil en een goede motivatie heeft om de vakken op school goed te doen.
  Inmiddels – anderhalf jaar later – valt hij in de klas niet meer in negatieve zin op. Hij is enthousiast, hij heeft zijn huiswerk op orde, escalaties komen niet meer voor en je ziet hem glunderen als je het hebt over zijn goede werkhouding en goede cijfers. De inspanning die door jou, ouders en andere begeleiders hebben geleverd hebben ervoor gezorgd dat hij de juiste handvatten heeft om goed te functioneren op een school (en straks in de maatschappij). Hij krijgt meer vrijheid en je ziet hem met de maand groeien. Zonder alle hulp die hij gehad zou heeft zou dit nooit zo positief zijn uitgepakt. Mijn complimenten naar alle betrokkenen!

  Leerkracht VO
 • Humor, snelheid, afwisseling, praktisch, herkenbaar, super leuk! 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’ – Nienke Vlaskamp (intern begeleider)
 • Herkenbare situaties die in een prettige sfeer worden besproken.
  Fijne bewustwording. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • In deze workshop ontvang je praktische en goed uitvoerbare en toepasbare adviezen.
  Het sluit goed aan bij onze dagelijkse gang van zaken.
  Fijne afwisseling in werkvormen en met humor gebracht!  

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’ – Carina van der Werf (leerkracht)
 • Duidelijk, veel praktische informatie.
  Fijn dat er tussendoor beelden waren. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • Jullie doen het leuk en enthousiast en houdt me geboeid.
  Er zijn me een hoop dingen duidelijk(er) geworden. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’ – Eva Nieuwland (leerkracht)
 • Fijne, ongedwongen manier van vertellen, gericht op de praktijk, fijn om naar te luisteren.
  Goede combi van luisteren en doen. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’ – Willeke van Bussel (leerkracht)
 • Bruikbare tips voor in de las die goed toepasbaar zijn.
  Duidelijk beeld geschetst van mogelijke problematieken in de klas.
  Duidelijke voorbeelden en filmpjes. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • Verhelderend, praktisch. Er werden praktische handvatten aangereikt door de cases. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • Afwisselend in werkvormen, goede voorbeelden, open houding, spontaan, enthousiast.
  Je wordt je er weer bewust van waarom kinderen bepaald gedrag kunnen laten zien.    

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’ – Rosanne (leerkracht)
 • Tanja en Marlie weten goed aan te sluiten bij dat wat je in de klas tegenkomt.
  Veel dingen weet je wel, maar het is zinvol om er weer eens bij stil te staan.   

  Workshop ‘Maar hoe dan!’ – Marieke de Glopper (leerkracht)
 • Optimistisch, positief kijken naar gedrag van leerlingen, maar ook kritisch.  

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • Het was een vlotte, inspirerende workshop met zeer herkenbare situaties. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • Korte en heldere uitleg over gedragsproblemen en hoe ermee om te gaan. 

  Workshop ‘Maar hoe dan!?’
 • Als rots sta je stevig, als water beweeg je mee. Beide eigenschappen heb je nodig om stabiel te kunnen functioneren. We hebben hele mooie oefen- en reflectiemomenten beleefd in diverse groepen. Dank je voor de Rots en Watertraining bij ons op school Tanja.

  Lieselotte Steenbergen, locatiedirecteur KBS De Zonnewende
 • Als ouders verdwalen we regelmatig in de jungle van de buitenwereld. Wij kennen ons kind het beste, maar we blijken beperkt te zijn. Simpelweg omdat we ouders zijn en daardoor bepaalde dingen van ons kind niet (kunnen of willen) zien. We weten veel, maar niet alles. Op het gebied van onderwijs en hulpverlening kennen wij de weg onvoldoende. Gewoon Speciaal ondersteunt ons door naast ons te staan, met ons mee te denken over mogelijkheden en vooral te relativeren.

  anoniem
 • Vanuit haar bedrijf “Gewoon Speciaal” biedt Tanja extra ondersteuning aan een leerling, die wat betreft de onderwijsbehoeftes op dit moment op onze school binnen onze ‘reguliere’ mogelijkheden onvoldoende tot zijn recht kan komen. Tanja is een warme vertrouwenspersoon voor ouders en kind. Tegelijkertijd gaat Tanja naast de leerkrachten en naast de ouders staan en is zo een fijne coach voor hen. Ze zoekt op een proactieve manier afstemming met alle betrokkenen en biedt hulp op een professionele manier!

  SBO De Boemerang
 • Het afgelopen half jaar heeft Tanja onze dochter begeleid. Dat deed zij met heel veel enthousiasme. Het contact was zeer plezierig.
  Wij voelden ons vrijwel direct vertrouwd met haar. Ook in crisissituaties stond Tanja voor ons klaar, zij was altijd bereikbaar.
  Onze dochter keek elke keer uit naar het moment dat Tanja bij ons kwam!

  Natasja
 • Voor mij is Tanja al meteen een persoon geweest waarmee ik ‘gewoon’ kon praten. Ik ben bij haar gegroeid als persoon in mijn zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en kan nu beter omgaan met nieuwe situaties, en weet mezelf ook uit de slechte situaties te houden. Ze heeft mij meer dan geholpen en voor mij was dit precies wat ik nodig had.”

  Stijn
 • Mijn dochter wordt sinds een paar maanden begeleid door Tanja. De manier waarop Tanja de begeleiding aanpakt is er één die naar mijn idee voor een groot deel het succes bepaalt. Met veel enthousiasme en een grote dosis humor gaat ze elke keer weer aan de slag. Humor die, bovenop de kennis die ze heeft, toch een belangrijk verschil maakt, omdat het goed aansluit bij de kinderen/jongeren. Echt een aanrader dus.

  Ingeborg
 • Tanja is sinds 2012 in ons gezin. Ze is een betrouwbare vrolijke dame, die weet waar ze over praat. Ze is kordaat in actie en antwoorden. In ons gezin zijn twee geadopteerde jongens met een getraumatiseerd verleden, Fasd, ADHD, hechtingsproblemen en de pubertijd. Ze is er niet alleen voor onze jongens, ze ondersteunt het hele gezin met raad en daad. Wij zijn bevoorrecht dat ze ons gezin ondersteunt.

  Albert en Janet
 • Tanja begeleidt onze zoon zowel thuis als in de schoolsituatie. Door haar enorme inzet, doortastendheid en kennis is zij in de afgelopen periode een grote steun geweest zowel voor hem als voor ons. Ze biedt een luisterend oor en geeft advies daar waar nodig. De lijnen zijn kort, de interesse is hoog en het contact is persoonlijk. Ze is altijd vriendelijk en meedenkend.

  Daisy
 • Tanja kwam bij mij in de groep een leerling begeleiden. Ik vond het erg prettig om met haar samen te werken. Tanja is rustig, luistert en adviseert op maat. Ze laat iedereen in zijn waarde en stelt zich uitermate professioneel op. Het is prettig om met haar te sparren over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

  Lidewij
 • Onze zoon heeft genoten van de dagen bij de zomeractiviteiten. Door Tanja haar inzicht en het omgaan met jongeren die eenzelfde soort “handicap” hebben heeft hij veel geleerd. Is zeer zeker voor herhaling vatbaar.

  Susanne
 • Tanja is een prettige coach die je op een directe wijze met een vleugje humor teruggeeft wat je zojuist zelf gezegd hebt. Dit zorgt voor een direct inzicht in eigen handelen en gedrag. In een paar gesprekken heb ik waardevolle inzichten gekregen die ik in het dagelijkse leven goed kan gebruiken. Tanja biedt rust en ruimte en creëert op een natuurlijke wijze veiligheid waardoor je kan zeggen wat je wil.

  Susan
 • Ik voelde me erg op mijn gemak tijdens de gesprekken met Tanja. Hierdoor kon ik goed mijn verhaal kwijt. Door het gebruik van verschillende werkvormen leerde ik mijzelf beter kennen. Tanja maakt gebruik van humor, hierdoor werden de gesprekken niet zo zwaar.
  Het waren prettige gesprekken waar ik veel van heb geleerd!

  Simone
 • Al eerder heb ik elders gesprekken gehad over de grenzen waar ik tegenaan liep. In een 8-tal prettige gesprekken heeft Tanja mij geholpen mijn knelpunten inzichtelijk te maken. Hierbij hebben we ook gekeken naar de overtuigingen die aan deze knelpunten ten grondslag liggen (waardoor je ze ook in stand houdt). Door hier beter inzicht in te hebben, ben ik nu in staat hier daadwerkelijk verandering in aan te brengen; een proces dat tijd nodig heeft, maar dat zie ik mede dankzij Tanja positief in. De aanpak die Tanja heeft is persoonlijk, betrokken, to-the-point en dit alles gepaard met de nodige dosis humor. Een werkwijze waar ik mij erg prettig bij voel.

  Linda
 • Tanja heeft mij op een bevlogen en betrokken manier begeleid bij het zoeken naar ander werk. Ze is zeer professioneel: doortastend en to the point, en tegelijk altijd vriendelijk en persoonlijk. Ik kwam met een wat vage coachvraag en een brei aan gedachten bij haar terecht. Dat heeft ze weten te ontwarren. Haast ongemerkt, op een natuurlijke manier heeft Tanja met een duidelijk plan aan nieuwe inzichten en oplossingen gewerkt. Het voelde tijdens mijn coachingstraject alsof ik gesprekken voerde met een vriend, maar aan het eind van elke sessie had ik concrete stappen gezet. Met humor, oprechte belangstelling en vakkennis weet ze de kern te raken.

  anoniem
 • Zeer complete en informatieve lezing met de humor en duidelijke en persoonlijke verhalen van Jasper. Autisme wordt duidelijker en de tips zijn zeer bruikbaar. – Monique Loois

  Mooie inkijk in de rol van ASS in het onderwijs. – Berno v/d Wal

  Leuk en verrassend door de ervaringsdeskundige. Mooie combi van presenteren – Walter Stouten

  Mooie presentatie over hoe je schoolcarrière als leerling met autisme kan verlopen. Vanuit de ervaring van Jasper kunnen horen wat wel en niet helpt in het begeleiden door de schooltijd heen. – Marieke Verboom

  Lezing Autisme in het reguliere onderwijs (1)
 • Mooi dat Jasper zijn bevindingen open vertelt en dat de cursisten open durven te vragen. Kort, bondig en bij de vragenronde begonnen we Tanja te zien zoals wij haar kennen. – Albert en Janet Zwarteveen

  Ik heb de lezing als zeer waardevol ervaren met de bijdrage van de ervaringsdeskundige. Door de laagdrempelige uitleg was het een prettige lezing. – Lisa van Duren

  Door de fijne samenwerking wordt op professioneel en persoonlijk gebied autisme in het reguliere onderwijs toegelicht. – Julia Heezen

  Lezing Autisme in het reguliere onderwijs (2)
 • Mooi dat Jasper als ervaringsdeskundige zijn ervaringen deelde met ons. Jasper was een toegevoegde waarde. Ik vond het duidelijk en informatief. In een sessie veel info. Er wordt positief over autisme gepraat. Het wordt gebracht met humor en er worden duidelijke adviezen gegeven voor ouders en scholen. Inzichten voor ouders en leerkrachten die te maken hebben met een kind of jongere met autisme. Verhelderend, breed, duidelijk en humoristisch. Dit was voor mij een zeer zinvolle avond aangezien onze zoon nu in 7/8 zit en straks naar het middelbaar onderwijs moet. We hebben mooie tips gekregen. Een goede, duidelijke lezing over autisme.

  Lezing Autisme in het reguliere onderwijs (anoniem)
 • Tanja is een spontane, warme en lieve vrouw. Ze is scherpzinnig en geeft een goede en sterke begeleiding.
  Hierdoor kon ik mijn coachvraag samen met haar goed uitwerken. Ook weet ze een intensief coachtraject met humor te verlichten.
  Ik kan nu verder met mooie heldere inzichten. Als je het even niet meer weet en vastloopt, dan kan ik haar van harte aanbevelen!

  anoniem
 • Tanja heeft mij begeleid tijdens mijn opleiding op het MBO. Haar aanpak is professioneel. Wat ik fijn vond is dat alles heel duidelijk was en we hebben ook gelachen. Onder andere kreeg ik begeleiding bij het organiseren van huiswerk en toetsen. Ook kreeg ik hulp bij de communicatie naar de docenten toe. Aan het eind van de opleiding heeft Tanja me geholpen met het contact leggen bij MEE-Veluwe om mij te helpen richting het vinden van werk. Zij hebben een jobcoach voor mij geregeld. Mede door de ondersteuning van Tanja heb ik, na een paar tegenvallers, toch nog mijn opleiding afgerond.

  Bart de Ruiter
 • Tanja hebben wij leren kennen op het Walterbosch. De start van het schooljaar verliep voor onze zoon zeer moeizaam en er werd hulp ingezet. Na observaties tijdens de lessen vermoedde Tanja dat onze zoon wel eens ADHD kon hebben. Vanaf dat moment kwamen we in de zogenoemde ‘molen’ terecht met uiteindelijk een duidelijke en helpende uitkomst.
  Tanja is zeer kundig en kan ontzettend goed omgaan met de denkwijze van de jongeren. Zij gaat er bij alles wat ze doet 100% voor. De ‘klik’ had ze met velen en ook met ons. Wij kunnen oprecht zeggen dat als Tanja er niet was geweest, onze zoon de opleiding op het Walterbosch niet had kunnen voortzetten. Door haar inzet, haar vastberadenheid, haar liefde en vertrouwen dat ze geeft aan de jongeren, kunnen wij alleen maar zeggen dat in onze ogen niemand het zo had kunnen doen als zij!

  Karel en Sylvia
 • Samen met Tanja heb ik, voormalig student met de diagnose autisme, een presentatie gegeven aan docenten.
  Het doel was om docenten meer informatie te geven over de verschillende vormen van autisme en hoe daarmee om te gaan. De samenwerking met Tanja ging uitstekend; duidelijke afspraken, degelijke voorbereiding en we waren goed op elkaar ingespeeld. Tanja heeft verstand van zaken en gaat altijd voor het beste resultaat. De docenten toonden veel begrip en hebben er daadwerkelijk iets van opgestoken. De docenten hebben nieuwe inzichten gekregen over autisme. Het resultaat was erg goed.

  Jasper
 • Ik heb Tanja leren kennen toen zij onze zoon begeleidde die een voor hem lastige fase doormaakte. We hadden korte lijnen en prettig contact. Voor onze zoon was het fijn dat er iemand voor hem was wanneer dat nodig was en die hem losliet wanneer hij minder behoefte aan begeleiding had. Hoewel ik zelf opgeleid ben tot loopbaanprofessional, is het een andere rol om je kind te begeleiden. De belangrijke buitenstaander vonden we in Tanja. Haar humor en begrip voor zijn situatie maakte het voor ons kind laagdrempelig(er) om hulp te vragen. Aan het einde van het schooljaar had hij voldoende inzicht verworven om zelf problemen te signaleren, te benoemen en hulp te zoeken. Dat is een waardevolle groei geweest.

  Monika Sluga
 • Ik vind Tanja een professionele begeleidster die met vakkennis aansluit bij student.
  Tanja is zeer enthousiast en wil het graag goed doen.

  Anton Wolbers
 • Tanja is enthousiast en heeft een natuurlijk talent dit enthousiasme op jongeren over te brengen waardoor ze op een prettige wijze inzien waar hun valkuilen liggen en hoe ze deze kunnen overwinnen! Voor ons was Tanja heel belangrijk in de periode van het voortgezet onderwijs van onze zoon. Wij durven wel te beweren dat mede door haar inzet er een Havo-diploma is gehaald!

  Sylvia Lisapaly-de Winkel
 • Een van onze kinderen is op leeftijd 13-15 door Tanja begeleid. En dat met heel goede effecten. Daar zijn veel redenen voor. Om er enkele te noemen: Zij heeft oprechte interesse in je kind, en dat merken ouders. Belangrijker is dat je kind haar al snel vertrouwt en met haar in gesprek blijft. Zij is kordaat en zakelijk en daardoor ook zeer betrouwbaar. Wat ze in een gesprek toezegt, voert zij uit. Zij heeft een positieve oplossing gerichte manier van werken. Zij ziet de mogelijkheden en kansen voor een kind, en maakt er gebruik van.

  Jeroen Meliëzer
 • Tanja is een vrouw die op heel natuurlijke manier contact maakt en onderhoud met jongeren. Daardoor verdient ze haar vertrouwen en bouwt ze een mooie relatie op die de jongere zeker ten goede komt.

  Claudia Berkhout
 • Tanja Bos ken ik als collega van de Ambelt en daarna als externe collega op het Walterbosch.
  Tanja is zeer deskundig op gebied van ASS, AD(H)D, ODD en aanverwante problematieken.
  Ze werkt kundig en accuraat en maakt waar wat ze zegt. Het fijne van Tanja is dat ze open is in haar werk en helder is in haar adviezen, zowel naar de jongere toe als naar de ouders als naar collegae. Tanja heeft hart voor haar werk en is een oprecht en goed mens. Dat maakt haar uniek in haar deskundigheid.

  Irene Mensink
 • Tanja heeft een spontane persoonlijkheid. Ze heeft een goede band opgebouwd met onze zoon. Ze kan goed inspelen op de problemen die onze zoon heeft. Hij heeft PDD-NOS. Zowel voor onze zoon en voor ons als ouders, is het fijn hoe Tanja zich opstelt in de gesprekken en ook helpt door te adviseren.